PERUSTEET - LIITY - PELIMAAILMA - JÄRJESTÖT


Lukuvuosi alkaa 1.9 ja päättyy 30.06.

Opiskelu Tylypahkassa kestää tavallisimmin seitsemän vuotta. Oppilaat ovat iältään 11-18 –vuotiaita. Oppilaan on täytynyt täyttää 11 vuotta ennen lukuvuoden alkamista. Mikäli hän täyttää yksitoista vasta 1.9 tai sen jälkeen, hänen koulunaloittamisensa siirtyy vuodella eteenpäin.
Tylypahkan oppilaan on myös ollut ennen kutsukirjeiden lähettämistä osoitettavia taikakykyjä mm. vahinkotaikojen muodossa. Mikäli tämä osoittaa kykyjä vasta myöhemmin, tekee rehtori harkinnanvaraisen päätöksen siitä, otetaanko nuori koulun oppilaaksi. Tylypahkan oppilaaksi otetaan myös muiden taikakoulujen oppilaita erilaisimpien syiden vuoksi. Yleisintä on kuitenkin vuoden mittainen vaihto-opiskelu. Myös Tylypahkan oppilailla on mahdollisuus vaihto-opiskeluun.

Opiskelu Tylypahkassa ei ole pakollista, vaan vanhemmat voivat myös opettaa lapsiaan kotona. Taikakoulujen suosio on kuitenkin kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta.

Tylypahkan hyväksymiskirjeet liitteineen lähetetään heinäkuun lopussa tuleville ensiluokkalaisille. Tylypahkan taikasulkakynä saa selville taikamaailmaan syntyneiden lasten nimet ja kirjoittaa ne valtavaan pergamenttikirjaan. Joka vuosi rehtori katsoo kirjan läpi ja lähettää hyväksymiskirjeet. Kirjeen toimittaa Tylypahkan pöllö, joten kirje saattaa saapua oppilaalle vasta elokuun puolella, asuinpaikasta riippuen. Muut oppilaat saavat muistutuksen koulun alkamisesta, sekä tulevan lukuvuoden kirjalistan että lipun Tylypahkan pikajunaan. Jästisyntyisten perheiden luokse lähetetään joko ministeriön tai Tylypahkan työntekijä kertomaan taikamaailmasta sekä opastamaan tarpeellisten hankintojen ostossa.
Vähävaraisille oppilaille on oma rahasto, josta he saavat rahallista avustusta koulutarvikkeiden hankintaan.

Koulua käydään vähintään viisi vuotta. Suurin osa oppilaista kuitenkin suorittaa seitsemän vuotta, jonka jälkeen opiskelijoiden on mahdollista hakeutua kahdeksannelle luokalle kertaamaan jo opittuja taitoja tai lähteä jatko-opintoihin tai töihin. Huonot arvosanat voivat johtaa luokalle jäämiseen, joka pidentää opintojen kestoa.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu on sisäoppilaitos. Tämä tarkoittaa sitä että oppilaat asuvat koulussa ja viettävät yönsä omissa makuusaleissaan jotka on jaoteltu sukupuolen että vuosiluokan mukaan. Oppilaat saavat käyttää koulun tiloja hyödykseen sääntöjen sallimissa rajoissa. Sääntörikkomuksista seuraa jälki-istuntoa, tupapisteiden menetys ja/tai ilmoitus huoltajalle. Oppilaat kilpailevat joka vuosi tupamestaruudesta. Oppilaille on myös tarjolla erilaisia harrastuskerhoja sekä juhlatilaisuuksia. Oppilailla on joulu- ja kesäloma. Joululoma on mahdollista viettää Tylypahkassa, jossa järjestetään joulupäivällinen, johon myös paikalla olevat professorit sekä itse rehtori osallistuvat. Kesäloman jokainen oppilas viettää kotonaan.



Tylypahkan opetuksen tarkoitus on valmistaa oppilaat kahta eri tutkintoa varten. Opetus sisältää oppaineesta riippuen sekä käytännönharjoituksia että teoriaopintoja. Jotkut professorit saattavat järjestää opintoretkiä, joihin alaikäiset oppilaat saavat osallistua huoltajansa luvalla.

Tylypahka tarjoaa oppilailleen viisi erilaista valinnaista oppiainetta. Jokaisen oppilaan on valittava näistä vähintään kaksi. Ensimmäisenä vuotenaan oppilaat tutustuvat kaikkiin aineisiin ja valitsevat lukuvuoden lopulla mitä aineita tulevat opiskelemaan viidennen kouluvuotensa loppuun saakka. Näiden aineiden opiskelu jatkuu viidennen kouluvuoden loppuun saakka. Oppilaat voivat suorittaa V.I.P.-tutkinnon ainoastaan oppiaineista joita ovat opiskelleet.

Oppilaat voivat valita useamman valinnaisaineen, mikäli kokevat että kykenevät suorittamaan opintonsa. Oppilaan tulee keskustella tuvanjohtajansa kanssa siitä, onko useamman valinnaisaineen opiskelu järkevää.

Tylypahkan tarjoamat valinnaisaineet ovat:
• Ennustus
• Jästitieto
• Muinaiset riimut
• Numerologia
• Taikaeläinten hoito

Ensimmäiset viisi vuotta keskittyvät Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävän tutkinnon suorittamiseen. V.I.P. –tutkinto suoritetaan viidennellä vuosiluokalla ja tutkinto määrittää mistä oppiaineista oppilaalla on mahdollisuus suorittaa Se Uskomattoman Paha Erittäin Raskas tutkinto. Kuudennen ja seitsemännen vuosiluokan opinnot siis valmistavat edellä mainittuun tutkintoon, joka antaa oppilaille oikeudet hakea korkeampiin virkoihin valmistaviin koulutuksiin.

Taikaministeriö ei ole määrittänyt selkeää, yhdenmukaista opetussuunnitelmaa, jonka vuoksi esimerkiksi vaihto-oppilaat saattavat olla joko edellä tai jäljessä Tylypahkan opetuksesta. Ainoa tarkasti määritelty opetus on ilmiintymisopetus, joka aloitetaan kuudennella luokalla. Ilmiintymiskokeeseen oppilaat saavat osallistua täytettyään 17 vuotta. Ilmiintymisopetuksesta huolehtii aina taikaministeriön määrittämä ammattilainen, jolta vaaditaan loistavan ilmiintymistaidon lisäksi opettajaopintoja että parantajan opintoja.

Suojeliusloitsun harjoittelu aloitetaan kuudennella luokalla ja opintoja jatketaan Tylypahkan oppimäärän täyttymiseen saakka.

Tylypahkalla on oma arvosana-asteikkonsa ja jokainen koulutyö arvostellaan tämän asteikon mukaisesti. Oppilaat saavat myös kevätlukukauden päätteeksi todistuksen suoritetuista arvosanoistaan. Mikäli oppilas on saanut 1-3 oppiaineesta hylätyn arvosanan, tämän on mahdollista tehdä kesäläksyjä ja saada alin hyväksytty arvosana. Mikäli hylättyjä arvosanoja on neljä tai enemmän, tuvanjohtaja saattaa vaatia oppilaan jättämistä luokalle. Tällöin oppilas muuttaa myös alemman luokka-asteen makuusaliin.

Hyväksyt arvosanat:
Upea (U)
Odotukset ylittävä (O)
Kelvollinen (K)

Hylätyt arvosanat:
Surkea (S)
Hirveä (H)
Peikko (P)*

Vähemmän käytetyt arvosanat:
Hyväksytty
Hylätty

*Monet oppilaat pitävät kaikkein alinta hylättyä arvosanaa jonkinlaisena myyttinä, mutta professorilla on mahdollisuus arvioida oppilaan arvosana Peikoksi, joka yleensä merkitsee suoraa hylkäämistä ja mahdollisesti jopa koko kurssin uusimista.




Oppilaiden koulupukuun kuuluu musta velhonkaapu, valkoinen kauluspaita sekä tuvan värien mukainen raidallinen solmio. Tytöt pukeutuvat harmaaseen polvipituiseen hameeseen sekä polvisukkiin ja pojat mustiin housuihin. Pukuun kuuluu olennaisesti siistit, mustat kengät.
Talvisin oppilaat käyttävät paksumpaa, talvikäyttöön soveltuvaa kaapua ja usein myös tupansa värisiä raitakaulahuiveja.
Viime vuosina suippohatun päiväkäytöstä on luovuttu, mutta juhlatilaisuuksissa sen käyttö on erittäin toivottua.

Koulupukua tulee käyttää oppitunneilla, mutta vapaa-ajan vaatteet ovat vapaavalintaiset, kunhan ne ovat säädylliset. Mikäli oppitunnille saapuu omilla vaatteilla, on seurauksena pisteiden menetys sekä toistuvissa tapauksissa jälki-istunto.

Kaikki vaatteet on ehdottomasti nimikoitava.


Tylypahkan noitien ja velhojen koulun opinnot tähtäävät kahteen tutkintoon, jotka edesauttavat tulevaisuudessa oppilaan työn –tai opiskelupaikan saantia. Jokainen tutkinto on vaativa eivätkä kaikki selviydy niistä hyväksyttävin arvosanoin. Tutkintolautakunta sekä tutkintovalvojat arvostelet oppilaiden suoritukset, joten koulun henkilökunta ei voi vaikuttaa annettaviin arvosanoihin. Arvosanoista voi valittaa tutkintolautakunnalle, joka käsittelee valitukset saapumisjärjestyksessä.

Tutkintotodistukset ovat päteviä lähes jokaisessa maassa ja niiden suorittamista suositellaan. Tutkintotodistuksen aste myös määrittää paljolti sitä, mihin ammattiin oppilaan on mahdollista hakea. Tuvanjohtajat tapaavat viidennen vuosiluokan oppilaansa lukuvuoden alussa ja keskustelevat heidän kanssaan näiden tulevaisuuden suunnitelmista sekä siitä mihin oppiaineisiin näiden kannattaa tulevana vuotena panostaa.


Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä tutkinto, joka tunnetaan lyhenteellä V.I.P. vaikuttaa oppilaan tulevaisuuteen monin tavoin. Oppilaat suorittavat tutkintokokeet jokaisesta oppiaineesta jota ovat opiskelleet. Arvosanaan vaikuttavat sekä käytännönosuus että teoriatietoa mittaava koetilaisuus.

V.I.P.-arvosanat määrittävät mitä oppiaineita oppilas voi opiskella kuudennen ja seitsemännen kouluvuotensa ajan. Kukin professori määrittää itse omalle oppiaineelleen vaadittavan hyväksytyn arvosanan. Tutkintoarvosanat vaikuttavat täten myös siihen mihin ammatteihin tai opiskelupaikkoihin kullakin on mahdollisuus hakeutua. Tutkinnon suorittaneella on mahdollisuus päästä joihinkin koulutuksiin tai työpaikkoihin. Kuitenkin korkeammat virat vaativat S.U.P.E.R.-tutkinnon suorittamista.

Tutkinto on vaativa ja tämän vuoksi joinakin vuosina on ollut oppilaita, jotka ovat joutuneet jättämään opintonsa heikkojen arvosanojen vuoksi kesken. Tutkintovuonna esiintyykin tavallista enemmän hermoromahduksia. Myös oppilaiden keskuudessa myytävien talismaanien ja taikajuomien myynti lisääntyy tutkintokokeiden lähestyessä.

Tutkinto suoritetaan viidennellä vuosiluokalla.


Se uskomattoman Paha Erittäin Raskas tutkinto, joka tunnetaan lyhenteellä S.U.P.E.R. vaikuttaa kunkin oppilaan työ- tai opiskelupaikan hakuun. Tutkinto on nimensä mukaisesti erittäin raskas ja vaatii ahkeraa opiskelua, eikä siihen tule suhtautua kevyesti. Erityisesti yliopistotason koulutuspaikat sekä taikaministeriö vaativat erinomaisia tutkintotuloksia hakijoiltaan.
Tutkintokokeet sisältävät sekä käytännön –sekä teoriaosuuden.


Vihdoin On Lähtö Lähellä – Oikea Tilaisuus Uskomattomiin Suorituksiin, eli tuttavallisemmin V.O.L.L.O.T.U.S. on loppukoe kahdeksasluokkalaisille. Tutkinnon tarkoitus on parantaa aiempien vuosien suorituksia, eli antaa vielä yksi mahdollisuus niille joita aiempien tutkintojen tulokset ovat jääneet kalvamaan.

Tutkinnon suorittaminen ei poista entisten tutkintojen arvosanoja, vaan antaa tilaisuuden parantaa ja osoittaa kehittymistä aiempiin vuosiin verrattuna. Viime vuosina oppilaiksi on valikoitunut niin aiemmissa tutkinnoissa huonosti menestyneitä että myös jatko-opintojen pääsykokeita varten vielä kertaavia oppilaita.

Loppukokeen on suunnitellut Tylypahkan rehtori, Minerve McGarmiwa, yhdessä taikaministeriön, tutkintolautakunnan että Tylypahkan johtokunnan kanssa. Kahdeksannen luokan tarkoitus alun perin oli ehkäistä syrjäytymistä ja antaa paikka niille, jotka eivät opiskelupaikkaa ensi yrittämällä saaneet.

Kahdeksannen luokan aikana oppilaat opiskelevat lukuvuoden alussa valitsemiaan oppiaineita ja suorittavat näistä tutkintokokeen, joka sisältää sekä teoria- että käytännönkokeen.

PERUSTEET - LIITY - PELIMAAILMA - JÄRJESTÖT